Mi az a Disco tánc? Minden, amit tudnod kell kezdő amatőrként a Disco táncról | 1. rész
2021. június 19. írta: perlakikata

Mi az a Disco tánc? Minden, amit tudnod kell kezdő amatőrként a Disco táncról | 1. rész

mi_az_a_disco_tanc_minden_amit_tudnod_kell_kezdo_amatorkent_a_discotancrol_1_resz.jpg

Szeretnél úgy megtanulni Disco táncot táncolni, hogy később a szórakozóhelyeken  sikereket érj el a tánctudásoddal?


Eme blog bejegyzésemet azoknak a férfiaknak írtam:
Akik egyáltalán nem, vagy csak párszor jártak Discoba. Így nincs kialakult képük erről a fajta szórakozási lehetőségről, közegről, miliőről, s party kultúráról, arról, hogy hogyan szokás viselkedni, hogyan kell a bulikban akklimatizálódni, mit szokás dress codeként viselni.

Ez a blog bejegyzésem azoknak szól, akik elmondásaik szerint nem ismernek/szeretnek egy Disco zeneszámot sem, illetve nem ismerik eme zenei műfajokat, továbbá nem ismerik a Dj-ket sem. Nem Discoba járó típusok. Mind ebből kifolyólag nincsenek Disco, és a Disco tánctéren tánc által szerzett táncos élményeik. Azért írtam ezt a blog bejegyzést, hogy közelebb hozzalak a Disco, és a Disco tánc témához. Hogy közvetlenebb képet kapj róla, ezáltal segítséget szeretnék nyújtani neked a Disco tánc tanulással kapcsolatosan. 

Ha te is az vagy aki a Disco világának elektronikus zenei stílusaiból egyáltalán semmit sem hallgat szabadidejében, vagy ezek az elektronikus zenék távol állnak tőled, esetlegesen másmilyen típusú zenét hallgatsz, vagy egyáltalán semmilyen zenét nem hallgatsz, akkor most nagyon figyelj!


Te is ezek közül valamelyikébe tartozol?
Szuper. Jó helyen vagy, mert neked írtam ezt a blog bejegyzést.
A fentekben felsorolt "hiányosságok" mellett neked is az a célod, és az áhított vágyad, hogy szeretnél megtanulni Disco táncot táncolni?

Bizonyára Te is!
Hisz azért vagy itt a Blogomon. Azért kerestél rá előzetesen a keresőben a Disco tánc tanfolyamra, majd így találtál ránk. Ezért olvasod most a soraimat, mert Te is azok az emberek közé tartozol, akik szeretnének megtanulni táncolni, és ezzel sikereket elérni. 

Ha elmész bármelyik szórakozóhelyre bulizni, akár Magyarországi, akár külföldi buliról is legyen szó akkor:
Szeretnéd lenyűgözni a környezeted? Akár hódítani, csábítani a tánctudásoddal? Túlmenően azon, hogy észre vegyenek, ne olvadj bele a tömegbe. Kitűnve, tündökölni. Szeretnél önbizalom teljes lenni, hogy ne égj be mások előtt. Szeretnéd a mozgásod olyan tudatos szintre hozni, és fejleszteni, hogy tudd, hogy mozgásoddal még véletlenül se tedd magad nevetségessé. Szeretnél vonzó lenni mások szemében. szeretnéd magad köré vonzani azokat az embereket is akik neked tetszenek, és bejönnek, akiket vonzónak, érdekesnek találsz. Szeretnél népszerűséget, amely felerősíti az ismerkedési, és választási lehetőségeidet..... Ugye szeretnél mindezzel a tulajdonsággal rendelkezni?


TUDJ MEG TÖBBET A DISCO TÁNCRÓL!
Rakjunk tisztába pár tévhitet. Ha nem a Disco iparban élted le az egész, vagy fél életed, akkor bizonyára Te is fogsz számodra újdonságokat olvasni ebben a blog bejegyzésemben. Tarts velem, és kezdjünk is bele!


Hol, milyen helyeken táncolhatod a Disco táncot?
A Disco táncot táncolhatod bármelyik szórakozóhelyen. Legyen az Disco, vagy Club, egy különleges kiemelt rendezvény amit Party-nak hívunk, vagy fesztiválon, házibuliban. Otthon a szobádban, a négy fal között, ami fantasztikusan jó stressz oldó - csak csinálni kell!

Én a 20-as, 30-as éveiben a party-kon kívül, a szobámban, a négy fal közötti táncolást sosem hagytam ki egy naptári hétből sem, és imádtam! Miután kitáncoltam magam, sokkal jobban éreztem magam.

Sőt még esküvőkön is táncolhatod a Disco táncot, ahol élő zenekar, vagy muzsikusok helyett, DJ szolgáltatja a zenéket. De még akár Sky Bárokban (tetőteraszokon) is, a város tetején is vannak bulik. Minden olyan szórakozóhelyen, és helyszínen tudod alkalmazni, és hasznosítania a Disco tánc tudásodat ahol elektronikus zene szól, vagy DJ keveri a zeneszámokat.

Számtalan ilyen szórakozóhely van Budapesten, Pest megyében, országszerte, és külföldön is, amelyek hétről, hétre minden péntek, szombat (sőt még hét közben is) várják a szórakozni vágyó nőket, és férfiakat.


Mit kell tudnod a Disco táncról?

A Disco tánchoz az alábbi 4 pont szorosan kapcsolódik, és elválaszthatatlanok egymástól:
1.) A Disco, és a Disco tánctere/táncparkettje, mint helyszín, és közeg;
2.) A Disco-ban, partikon felcsendülő muzsikák;
3.) A DJ-k, mint zenei felelősök, és hangulat fokozók egyben;
4.) A Disco tánc, mint mozgás forma, és sport;Mi az a Disco?


A Disco az a szórakoztató egység, ahol a mai kor szórakozó vendégeit igényesen kialakított környezetben szórakozhatnak, és szórakoztatják a DJ-k. Avagy egy magasabb színvonalon kialakított, enteriőr, hang- és fénytechnikai berendezésekkel felszerelt nívós szórakoztató egység (amit Club-nak hívunk) ahol tematikus estek követik egymást közismert, és nemzetközileg elismert Dj-kkel az egész estét nyújtó nívós szórakozásjegyében.
Ezek azok a helyek ahol a Dj-k bemutatják nappali, vagy éjszakai nyitva tartási időben az újonnan kijött, vagy régebbi a közönség által már jól ismert, és közkedvelt slágereket. A Dj-k zenei szolgáltatást, zenei mixelést, a zeneszámokhoz plusz zenei élményt nyújtanak.

Táncos-zenés szórakozóhelyek, azaz maga a Disco lehet kis alapterületű, vagy nagyobb akár emeletes is, lehet egy, vagy akár több termes is. Lehet zárt helység, vagy félig nyitott (akár oldal fal nélküli) fedett tetővel, vagy szabadtéri, ami lehet kert helység, vagy beach party. Az esték lehetnek egy, vagy több zenei stílusról szólóak is.  

A Discok nemzetközileg STANDARD, és a
legfényűzőbb professzionális fénytechnikai felszerelésekkel mint például robotlámpákkal, uv lámpákkal, füstgépekkel, lézer fényekkel, stroboszkópokkal, ezek mellett professzionális hangtechnikai berendezésekkel felszereltek, mint például zenei lejátszókkal, keverőkkel, avagy Dj technikai felszerelési eszközökkel felszereltek, ezeket a professzionális hangtechnikai berendezéseket használják munkájukhoz a Dj-k.

A Disco egy olyan társasági esemény, melyet olyan személyek látogatnak akik szeretnek (az éjszakai élet) csillogásában fényleni, ragyogni. Olyan személyek, akik szeretnek emberek között lenni. 

Számomra a disco egy játéktér, ahol ismerni kell a szabályokat, a játék menetet, és saját magadat, és merni játszani. Avagy a Disco játszótér. A Disco tánc pedig maga a játék. Eszköz a játékra, játszási időre. A Disco tánc az önállóság tánca, nem kell hozzá senki, csak Te magad. 

Disco zenéket kedvelők, és közönségük, akik ezeket a bulikat látogatják, két részre oszlanak:
- A kevesek által ismert, és kedvelt (kis alapterületű helységben tartott bulik - amik olykor üresek szoktak lenni);
- Az uralkodó, közkedvelt, legújabb, legfelkapottabb zenei műfajok, mely hatalmas tömegeket vonzanak;

A népszerű, közkedvelt számokat zenei tv csatornák, zenei műsorok, fiataloknak szóló rádió csatornák is szorgalmasan játsszák, s tovább népszerűsítik. Ezt követően különböző feldolgozások születnek, amelyek ismét ezért látnak napvilágot.

Kik szeretnek/szerettek a leginkább Discokba járni?
Olyan személyek akik, alapvetően szeretnek élni, szeretnek új élményeket, behatásokat szerezni. Szeretnek otthonról, a négy fal közül kimozdulni. Akik szeretnének egy, egy buli alkalmával kiszakadni, kikapcsolódni a minden napos munka világából, és egyensúlyt találni a munka, magán élet között. Azok, akik bátrak, s nem félnek számukra ismeretlen emberek között lenni, mozogni. Szeretik a környezet változást. Akik eltudnak lazulni. Akik szeretik ha nézik őket táncközbe. Akik tudnak, és szeretnek nevetni, mosolyogni.

Akiket éltet, s akiknek feldobja a napjaikat a Disco zene. Elsősorban a vagányabbik, merészebb fajta. Bulizni Discoba nem csak egyedül járhatsz el, hanem barátokkal, haverokkal, munkatársakkal, vagy épp a pároddal is. Kiváló kikapcsolódást nyújt.Zenék

Az M. FORCE Egyéni DISCO TÁNCTANFOLYAMÁN olyan elektronikus zenék csendülnek fel a tánctanulások során amik világszerte megrengették a Discok táncparkettjeit. A ma már klassziknak minősülő zenei paletták, amelyek nélkül már elképzelhetetlen egy régebbi Disco, vagy Party. Ezek mellett persze a mai slágerek is teret kapnak, hisz annyi jó zene van. Az M. FORCE Egyéni DISCO TÁNCTANFOLYAMÁN a Te zenei ízléseidet szolgáljuk ki az elektronikus disco, és klub, fesztívál zenéken belül, amelyek dallamosak, és vidámak.     


Feladatod a következő lesz:
Mikor nem rohansz, akár hosszas autóvezetés közbe, vagy épp akkor mikor otthon már lecsendesült időszakodban vagy, és tudsz magadra figyelni 20-30 percet:
Akkor hallgass bele az alábbi szerte ágazó zenei irányzatokba, melyeket most Neked egy csokorba gyűjtöttem. Vedd elő a legjobb hangzású fülhallgatódat, vagy izzítsd be az otthoni házimozi hangrendszeredet! Ha otthon vagy: Csukd be a szemed.

Figyeld meg ezeket a zenéket!

Csak a hangzás világát, dallamát, vokált hallgasd! Figyeld meg a reakcióidat! Mit érzel, mit váltanak ki belőled?

Megmozgat? 
Izgalmat érzel?
Esetlegesen táncra hív a lábad?

Kezdjünk is bele a zenehallgatásba!

1.) Elsőként az ABBA - Gimme! Gimme! Gimme! című dalát választottam,  hisz nincs a földön olyan európai ember, aki ne hallotta volna ezt a dalt bármelyik zenecsatornán, vagy rádióban. Íme itt egy dancesített változata Benny Benassi tolmácsolásával, húzós Royal Gigolos hangzásvilág, Club Mixben:2.)  A következő választásom Boney M.-re esett. Számos jó remixük jött napvilágra, hisz a dalaik nemzetközi szinten világsikereknek számítanak a mai napig  - például: Daddy cool, Mabeker, stb.) Boney M.-től a Sunny egyik remixét választottam, ami tánctérre csábítja az embert:
https://www.youtube.com/watch?v=LnM6Hz13E9w

3.)  Donna Summer - Hot Stuff című dala is top listás. Egyik feldolgozás jobb mint a másik. Nehéz választani közülük. Én most a Kygo, Donna Summer - Hot Stuff (Alexander Longstaff Club Remix) választottam: https://www.youtube.com/watch?v=wnqqlnFQNNk

4.)  PM Dawn ft. Ky-Mani - Gotta Be...Movin On Up
https://www.youtube.com/watch?v=GnyVrA5xOwA

5.)  Music Factory feet Freedom Williams  - Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)
https://www.youtube.com/watch?v=LaTGrV58wec

6.)  Bizonyára valamikor hallottad már valamelyik rádió csatornán, David Guetta egyik legnagyobb slágerét:
https://www.youtube.com/watch?v=zudbz4hOcbc

7.)  Da Slammin Phrogz - Something About The Music (Kamasutra Extended Mix)
https://www.youtube.com/watch?v=S8vfTHkjVB8

8.)  Milk and Sugar - Summertime

https://www.youtube.com/watch?v=ss3knBDPfnk

9.)  Eric Prydz - Pjanoo (Club mix)
https://www.youtube.com/watch?v=hzjUlflZsQM

10.)  A sort Maddonna - Give It 2 Me - Paul Oakenfold remixével zárom:
https://www.youtube.com/watch?v=_gvqUnazt44

A DISCO, CLUB zenékről röviden: 
A Disco zene folyton, folyvást változik, s fejlődik. Temérdek zeneszám létezik ami dallamos, és kellemes  hangzásúak, melyek tele vannak különböző ütős, vonós hangszerekkel, nő/férfi vokálokkal, ezeket kedvelik, és akár rajonganak értük a 60+, 50+, 40+, 30+ generációk is. A legnépszerűbbek zeneszerzeményekre újabb, és újabb adaptációk születnek.

A Disco zenék teljes mértékben táncolhatóak, hisz ebbe a közegbe íródtak, magára a szórakozóhelyek táncparkettjére. Ezek között vannak lassabb, közepesen gyors, gyors, és pörgős ütemekkel rendelkezők is. Jelegüknél fogva boldogság, felemelő érzését adják. Vannak olyan irányzatok, és dalok amelyek szexualitással vannak megspékelve. Rengeteg olyan dal szerzemény született a Disco-k fennállása alatt amelyeket rongyosra játszottak a Dj-k, valamint megrengették a világ Disco táncparkettjeit.


Találtál a fenti lista közöttük legalább egy neked tetszőt?

A Disco zene kedvelése számodra a tánctanulásod kulcsa. Ez mindennek az alfája, és omegája. Ha tetszik a zene, akkor a zene fog téged motiválni, előre hajtani. Csak akkor fogsz igazán a bulikban önállóan, leállás nélkül látványosan táncolni. Ebből eredendően a zenékre, a táncóráink zeneire, mi M. FORCE-sok fölöttébb nagy hangsúlyt fektetünk. Hisz a zene, az erő belőled fakad. Ha tetszik a zene, jól érzed magad.

Ha tetszik a zene, és hatással van rád, hatással van az érzékeidre, akkor jól működik minden, aminek működnie kell. Akkor a táncórákon, majd a táncórákon kívül a tanult táncmozdulatok további otthoni gyakorlásai során  a zene szeretete, élvezte átlendít a mozgás során keletkezett testi - és mentális fáradságodon (ami teljesen normális.) Így maga a táncórákon való részvételed, a tánctanárral való együttműködésed, a közös munkátok, a táncmozdulatok tanulási, és csiszolási folyamataiban, a táncórákon kívüli gyakorlásaid mind ez gördülékenyek, élvezetesek lesznek, vidám hangulatban telnek. Boldogabbá tesznek, és megszínezik a napjaidat.  

JÁRJ EL SZÓRAKOZNI!
Művelődj zenei téren! Ha csak kicsit bele mélyedsz a régi/új Disco a zenékbe, vagy eljársz alkalmanként egyszer, egyszer bulizni, (akkor is ha még nem tartasz ott ahol szeretnél, akkor is bevonodsz a közegbe, így sokkal könnyebb lesz tánctérre lépned majd, és elkezdened táncolni amikor már tudsz majd táncolni) akkor Te is fogsz olyan zenét találni ami neked tetszik, és kedvedre való lesz.

A zenék a Discokban, vagy Clubokban professzionális hangrendszereken szólnak, így monumentálisabb hangélményt adnak - közel hasonló, mint az élő zenekarok koncertjei - amit az otthoni média lejátszód zenei hatása, vagy a home hifiden meghallgatott zene sehogy sem tud megadni. Azért kell eljárni bulizni, hogy megtapasztald, és teljes benyomásod érjen.  A Disco monumentális hangélményeihez pluszban még hozzá párosulnak a profi fénytechnikai játékok is, amit általában hangtechnikusok, vagy vizuál VJ-k kezelnek, vezérelnek. Mind e mellé kihagyhatatlanul kapcsolódik a jelenlévő szórakozó emberek hatása egymásra, és rád is. A Disco szórakozó vendégei, akik mindig nyüzsgő, állandóan mozgásban lévő hatásukkal, éltetik, és lüktetésben tartják a bulikat. Mind ezen rád váró élmények átélése miatt is érdemes eljárni bulizni, mert azt fogod érezni, hogy jó, és érdemes élni. Közel hasonló ez az élmény mint egy élő zenekar koncertjén részt venni.

Majd e folyamat eredményeként fogod megtenni azt a lépést, hogy oda lépsz a Disco táncparkettre és megállás nélkül táncolsz, majd miután mindenki látott téged táncolni, begyűjtheted tőlük a gratulációkat, odalépsz ahhoz a személyhez aki neked tetszik, és megismerkedsz vele.  


Dj-kről


A Dj-k (Disc Jockey) legfőbb feladata, hogy a zenei kiadók, elektronikus zeneszerzők - producerek dalait népszerűsítsék, táncos-zenés programokon - úgynevezett Disco-kban, Clubbokban, Party-kon, Fesztiválokon.
A konferálásokon, és a zeneszámok egymás utáni felpakolásán kívül, a zenék egybe mixelése is feladatkörük, mindeközben formálják a közönségük zenei ízlését is. A Clubokban a Dj-k bemutatják az újdonságokat, majd népszerűsítik, közismerté teszik ezeket a zeneszámokat. E mellett tánctérre csábítják, és ott tartják a közönségüket ameddig csak lehet, majd a hangulatot gigantikusra emelik, így a szórakozó vendégek emlékezetes bulival, kellemes kikapcsolódással térnek haza, és e buli örömeit, behatásait őrzik magukban emlékekként.


Alapvetően a különböző zenei stílusoknak, ezzel karöltve az adott zenei stíluson belül fellépő
Dj-knek nagy rajongói táboruk van. 

Az Dj, aki már 1000 fő létszám fölötti közönségnek zenél éjszakánként, az a zene imádata miatt vált Disc Jockey-vá. Ez által szenvedélye a zene. Jobb esetben a szórakozóhelyeken általa játszott zenék, avagy saját maga által választott zenei műfaj, műfajok megegyeznek az ő zenei ízlésével is. A Dj, mint zene szolgáltató kisiparos egyetlen, és fő feladata az, hogy táncolható zenékkel buliban tartsa, folyamatosan megtáncoltassa, folyamatosan a táncparketten tartsa a közönségét.

Minél hosszabb ideig táncol valaki a tánctéren annál nagyobb flow-t él át. Ezek az itt szerzett flow élmények csábítanak vissza egy újabb, és egy újabb alkalommal a Disco táncterére ismét táncolni.
 
A Disco tánc színt, izgalmat, lendületet, frissességet, fiatalságot visz az életedbe.
UPDATE
:
Hamarosan érkezik ezt következő bejegyzésem, a második résszel, ami pedig már konkrétan a Disco táncot, és Disco tánc tanulást taglalja.


Várunk szeretettel az M. FORCE TÁNCMŰVÉSZETI ISKOLA - DISCO TÁNC TANFOLYAMÁRA!


M. FORCE TÁNCMŰVÉSZETI ISKOLA
Weboldal: http://m-force.hu
Telefonszám: 06309896-041

A bejegyzés trackback címe:

https://discotanc.blog.hu/api/trackback/id/tr5116597880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása